Páginas

martes, 18 de diciembre de 2018

Projecte artístic 2018-19 VIDEOART
  A l'escola d’Almiserà, a l’etapa d’infantil, les tutores Laura Morcillo i Vicenta Mascarell i l'educador Salvador Ferrer durem a terme el present curs 2018-19 un projecte artístic on la tècnica que emprarem serà el videoart. Aquest és una activitat audiovisual que es caracteritza per l’ús d'imatges i sons amb una finalitat artística.
  El programa d'actuacions consistirà en la realització de 3 vídeos on retrem homenatge a tres quadres cabdals de la història de l'art. Com ja va sent habitual als darrers anys la nostra tasca en aquest tipus de projectes és la d'aplicar l'art contemporani per visibilitzar problemàtiques que estem vivint i sofrint actualment a més a més de l'oportunitat pedagògica per experimentar i gaudir de pràctiques originals i diferents de les habituals en el dia a dia a l'escola.
  En aquesta línia utilitzem quadres d'una època passada, especialment els dos primers, per revisitar-los i actualitzar-los al present com ja han fet alguns artistes contemporanis.
   El primer trimestre hem treballat “El rai de la Medusa” de Théodore Géricault, pintor romàntic francès del segle XIX per parlar i visibilitzar el greu problema humanitari que està patint-se arreu del món, però particularment al nostre mar mediterrani. En concret hem parlat de la problemàtica a Àfrica amb la immigració i de la guerra de Síria amb els refugiats.
   Anirem compartint material audiovisual a mesura que anem editant i muntant el material audiovisual que hem produït.
   D'altra banda per al segon trimestre pretenem incloure el grup de cinquè i sisè de primària de Llocnou de Sant Jeroni, la tutora del qual és Montserrat Pérez, per complementar aquesta sensibilització i conscienciació sobre temes d’actualitat i denunciar la tremenda tragèdia humanitària i algunes de les injustícies socials que estan sofrint moltes persones.
   Ja comentarem amb més detall el pròxim vídeo a partir de gener. Ara, en un primer moment, compartim un xicotet vídeo a manera de documental d'aquest primer projecte del “Rai de la Medusa”. Després, abans de presentar el vídeo definitiu que hem finalitzat doncs es troba en fase de postproducció, publicarem un vídeo del “making of” dels assajos i l'experiència tan bonica que hem viscut.
   Per descomptat no volem deixar d'expressar el nostre agraïment a la col·laboració desinteressada i tan valuosa de les famílies i veïns i veïnes dels pobles d'Almiserà i Llocnou de Sant Jeroni en el vestuari, el muntatge del Plató de rodatge i en la intervenció en els documents audiovisuals de divulgació.
   Un dels objectius fonamentals d'aquests projectes és comptar amb tota la comunitat educativa, el poble inclòs, per crear lligams i connexions entre tots i totes.
   Per finalitzar aquesta introducció és important recordar que més enllà del resultat últim de les obres que realitzem és l’experiència que vivim, les emocions que compartim i sentim i l'oportunitat pedagògica d'aquesta manera de fer, allò que realment compta.
   Vos deixem amb el primer vídeo de presentació del projecte.


                                                Vídeo presentació El rai de la Medusa
   Abans de compartir el vídeo definitiu, la peça de videoart objectiu d'aquest primer treball, deixei-nos mostrar-vos com va ser l'experiència de treball i el que hi ha al darrere de la càmera, el "making of" d'aquesta obra que per a nosaltres ha suposat tot un repte. D'aquesta manera es podrá entendre millor la gran tasca d'edició i muntatge que hem hagut de realitzar durant les festes nadalenques perquè estiguera preparat a començament d'any.
  El vídeo el projectem públicament per primera vegada en una ponència a l'aula magna de la Universitat Politècnica de València, al Campus de Gandia on el Cefire de Gandia ens ha convidat per a parlar dels nostres projectes artístics al CRA dins de l'àmbit artísticoexpressiu per al funcionariat de magisteri en pràctiques.
  D'altra banda volem agrair la col·laboració de: l'AMPA de Llocnou de Sant Jeroni i Almiserà, l'ajuntament d'Almiserà, a Tomás Millán, Lola García, Mati Soler, Rosana Climent, Óscar Gomar, Juan Villarroya, Angel Martín, Xavier Martínez i Marina Denia. Totes i tots han sigut clau en aconseguir el nostre objectiu. No obstant això, l'edició i muntatge de Marina Denia ha deixat el llistó molt alt doncs tot començament es troba ple d'incerteses però també d'il·lusió.


                                                     Making of El rai de la Medusa
Obra de videoart: El rai de la Medusa     

Una altra versió del Rai de la Medusa


                                           

Versió còmic


                                           


                          Les imatges poden ser llegides i les paraules poden ser vistes
                                                                                          Álvaro de los Ángeles
Aquesta segona obra de videoart comença amb la intervenció de cinquè i sisè en el procés de redacció del guió, aportant idees i suggeriments. Una activitat molt interessant on totes i tots han participat de valent, s’han divertit i han aprés a aportar idees al fet creatiu audiovisual. La curiositat ha de ser el motor de la nostra vida i a través d’ella aprofundirem en el coneixement, meta inabastable i per això apassionant, com més aprofundim s’obri un espai més ample al nostre abast i més resta per saber. Aquesta idea li la vaig sentir a Vicent Todolí, tot un referent al món de l’art contemporani.

                               
Documental: Feminisme

Aquest segon treball ha estat dirigit per Selene Gómez i Alejandro Pérez, estudiants de la “Càtedra d’Innovació” de la Universitat Politècnica de València al Campus de Gandia, càtedra que està dirigida pel professor José Marín-Roig Ramón. Ha sigut una experiència molt gratificant per a tots els alumnes comptar amb la professionalitat i saber fer de tots ells. Amb Selene i Alejandro els xiquets i xiquetes d’infantil han aprés d’una manera divertida i amena a treballar en equip i a posar-se en el lloc de l’escenari de gravació. Com ja vam fer amb el primer treball, aquesta vegada, el plató de gravació ha estat muntat en una de les aules de l’escola d’Almiserà. Continuem l’aposta de retre homenatge a una obra universal per tractar una temàtica social d’actualitat: la igualtat. En aquesta obra hem volgut aprofitar el treball magnífic de l’artista Cristina Lucas que ja va reinterpretar l’obra La llibertat guiant el poble (1830) del pintor francés Eugène Delacroix, per d’alguna manera actualitzar un discurs i visibilitzar una problemàtica que en el seu temps no havia aparegut, el paper de la dona en eixa suposada igualtat que havia quedat amagada. Per tant, més que homenatjar a Delacroix, nosaltres versionem l’obra de videoart de Cristina Lucas La liberté Raisoné i la reinterpretem i contextualitzem a l’escola i amb els més menuts i menudes, perquè l’educació en valors d’igualtat ha de començar des de baix amb una tasca pedagògica i cívica per tractar tots els temes que ens preocupen com a ciutadans i ciutadanes. Hi som ciutadanes i ciutadans en la igualtat o no ho som. No hi ha una altra manera de veure-ho. La igualtat no es negocia. S’ensenya amb l’exemple i s’aprén des de menuts. Aquest també és un treball ferm i actiu per a tota la comunitat educativa perquè la pedagogia no comença ni acaba dins de l’escola, és una tasca circular i oberta que implica a tot un poble des del respecte, amb la paraula i els fets, sempre en contra de qualsevol injustícia. 
Abans de veure el vídeo final de l’obra artística, hem editat un xicotet vídeo documental, Feminisme, amb motiu del dia internacional de la dona, visibilitzant el moviment feminista. En aquest sentit reprenent el missatge de l’artista Cristina Lucas, aquest moviment sols es pot contemplar com una qüestió democràtica doncs qui pot defensar una democràcia des igualitària. La democràcia sols pot ser feminista en el sentit que sempre ha defensat aquest moviment: la igualtat plena entre dones i homes.

                            

                                       Videoart: La llibertat guiant el poble
           Càtedra d'Innovació Universtitat Politècnica de València Campus Gandia
Fotografia: La llibertat guiant el poble 2019


                          

3 comentarios:

 1. M’agrada molt el tema triat i la vivència dels xiquets..viure l’art i la crua realitat.🌝

  ResponderEliminar
 2. Enhorabuena a todos los actores! Después de ver el making of, aún se valora más vuestro trabajo!

  Felicidades a todas las personas que han credo este proyecto tan didáctico como divertido!

  ResponderEliminar